Deniz Ürünleri İşleme ve Soğutma Sistemleri

Deniz Ürünleri İşleme ve Soğutma Sistemleri

Dünyada yıllık yaklaşık olarak 179 milyon metrik ton deniz ürünü üretilmekte ve tüketilmektedir. Deniz ürünleri düşük kalorili ve yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır ve düşük yağlıdır. Özellikle balık Omega 3 yağ asitleri, B vitamini, D vitamini, iyot, selenyum ve çinko gibi önemli besin maddeleri içermesi, kemik sağlığı için Kalsiyum içermesi, düşük glisemik indeksine sahip olması, beyin sağlığı için DHA ( dokosahekzaenoik asit ) içermesi, anti-inflamatuar etkiye sahip olması ve bazı hastalıklara karşı koruyucu etkilere sahip olması nedeniyle çok kıymetli bir besindir.

Deniz ürünlerine avlanma ya da çiftlikte yetiştirme yöntemleriyle ulaşılabilmektedir. İyi bir balık işleme tesisindeki süreçler genel olarak taşıma, pul alma, baş alma, iç organ çıkarma, fileto çıkarma, şoklama, paketleme, donuk muhafaza olarak özetlenebilir. Ancak tütsüleme, konserve, tuzlama, salamura gibi ileri işleme süreçleri de uygulanabilir. Üretim süreçlerinde kullanılacak soğuk suyu üreten hydrocooler ( water chiller ) sistemleri ile ilgili bilgileri de ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz.

Eğer nihai ürünler donuk olarak saklanacak ve sevk edilecekse bunun öncesindeki şoklama ( ürünün boy, cins ve miktarına göre IQF – Individual Quick Freezing ya da şoklama odaları ) işleminde ( -35, -40°C ) istenilen ürün çekirdek ısısının ( -18°C ) doğru sürede sağlanması için dizayn ve kapasite seçimi yüksek önem arz etmektedir.  Taze balık eti buz eklenmiş strafor kutularda ve soğuk depolarda ( 0°C ) olmak kaydıyla yaklaşık 1-2 gün muhafaza edilebilir. Somon, alabalık gibi daha büyük balıklar için bu süre maksimum 3 güne çıkabilir. Frigotek, bu süreçteki gereklilik ve zorunlulukların en üst seviyede sağlanması adına, kanatlı hayvan ürünleri için, verimli, etkin, hijyenik, çevresel açıdan sürdürülebilirliği olan ve tesisinize uygun projeyi dizayn ediyor, üretim ve ürün tedariği süreçlerinden sonra anahtar teslim olarak size sunuyor.